BERMBERICHTEN | 21. Biodiversiteit: ook binnen de bebouwde kom zijn er kansen!

 

In de week dat een groot internationaal onderzoek aantoonde dat onze biodiversiteit wéér is afgenomen (https://www.eea.europa.eu/publications/state-of-nature-in-the-eu-2020/at_download/file) citeer ik hierbij een bericht over nog onbenutte kansen voor biodiversiteit in steden en dorpen. Geheel mee eens!! Laten we niet bij de pakken gaan neerzitten en laten we kijken wat er wél kan! Het bericht komt uit de Nieuwsbrief Groene Ruimte: https://www.groeneruimte.nl/nieuws/bericht.php?id=226337&b=gr201021

Juist steden (en dorpen, JV) kunnen met een afwisselend landschap en dynamiek een belangrijke bijdrage leveren aan het herstel van biodiversiteit. Dit schrijven biologen en ecologen van het ingenieursbureau Sweco in het Urban Insight rapport ‘Building in biodiversity for climate, for health'.

De onderzoekers stellen vast dat steden (en dorpen, JV) belangrijker worden als leefgebied voor allerlei soorten planten en dieren. De biodiversiteit in steden is tegenwoordig zelfs vaak hoger dan op het platteland, doordat er veel variatie en afwisseling is in het landschap en er weinig bestrijdingsmiddelen worden gebruikt. Juist in de steden is er veel dynamiek en zijn er veel ontwikkelingen waardoor het volop kansen zijn voor het bevorderen van de biodiversiteit.

Hiervoor is het belangrijk dat verschillende disciplines zoals ruimtelijke ordening, infrastructuur, architectuur en gebouwen de natuur vanaf het begin integreren in de plannen. Door bijvoorbeeld groenperken met typische gemeentestruiken te vervangen door een vegetatie met wilde bloemen, komen er ruim 2 keer zoveel insecten op af én het is goedkoper in onderhoud.

Een natuurinclusieve inrichting met veel groen geeft niet alleen dieren hun voedsel, schuilplekken en broedplaatsen, het houdt ook geluid tegen, zuivert de licht, zorgt voor verkoeling en houdt regenwater vast. Hierdoor verhoogt het welzijn van de inwoners in de stad.

Het rapport Building in biodiversity for climate, for health is te vinden op de website van Sweco.

Comments

Popular posts from this blog

BERMBERICHTEN | 10. Energie uit de berm

BERMBERICHTEN | 18. Weg met de bladblazers

BERMBERICHTEN | 24. Gedachtenexperiment (2)