BERMBERICHTEN | 15. Stoeptegelspleetplantjes

 

Je zou kunnen zeggen dat Nederland een netwerk heeft van natuurgebieden (Natuurnetwerk Nederland) en daarnaast nog een fijnmazig maar uitgebreid natuurnetwerk van alle bermen, slootkanten, akkerranden en dergelijke. Maar er is ook nog een nóg fijnmaziger netwerkje, en dat is het netwerk van de spleten tussen de stoeptegels. Laatst was er een onderwerp op de radio (Vroege Vogels) over deze stoeptegelspleetplanten. Ze zouden belangrijk kunnen zijn als voedselplant en nectarplant voor insecten in de stad, en ze zouden kunnen helpen om het water tijdens hoosbuien in de bodem te laten zakken, omdat ze met hun wortels de grond losser maken.

Stoeptegelspleetplanten zijn er tegenwoordig meer dan vroeger, en dat heeft een reden. Glyfosaat is een onkruidbestrijdingsmiddel dat vroeger veel werd gebruikt om stoepen te ontdoen van onkruid, maar het is giftig en hoogstwaarschijnlijk ook kankerverwekkend voor mensen en onder druk van de publieke opinie is het grotendeels verboden. Helaas mogen boeren het nog gebruiken, je krijgt dan van die doodgespoten gele of oranje grasvelden. En ook als particulier kun je het nog gewoon kopen en gebruiken. Wat me niet verstandig lijkt, gezien de giftigheid en het feit dat het kankerverwekkend is.

Producent Bayer is in de VS veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van circa 80 miljoen dollar aan een ziek geworden gebruiker. Onlangs trof Bayer een miljardenschikking met Amerikanen die claimen dat onkruidbestrijder Roundup, op basis van glyfosaat, kanker veroorzaakt. Op den duur wordt het middel hopelijk wereldwijd verboden, maar in de Europese Unie werd eind 2017 helaas besloten de vergunning voor glyfosaat met vijf jaar te verlengen. (bron: wikipedia). Nog twee jaartjes wachten...

Terug naar de stoeptegelspleetplanten. Een bevriende hovenier is van mening dat daar waar veel gelopen wordt de planten vanzelf verdwijnen, of heel klein blijven zodat niemand er last van heeft. En daar waar niet zoveel gelopen wordt hebben weinig mensen er last van. De hovenier ik kwestie pleit er zelfs voor om daar waar stoepen overwoekerd dreigen te raken door planten, die stoeptegels maar gewoon te verwijderen: blijkbaar loopt er toch bijna niemand. Tegels er uit, planten er in! Dat gaat misschien wat ver, maar wat mij betreft mogen ze blijven, de stoeptegelspleetplanten.

Op de foto tijmplanten die spontaan tussen de tegels groeien (Boerenbuurt, Leersum)


Comments

Popular posts from this blog

BERMBERICHTEN | 10. Energie uit de berm

BERMBERICHTEN | 18. Weg met de bladblazers

BERMBERICHTEN | 24. Gedachtenexperiment (2)