BERMBERICHTEN | 16. Wat een eikels!

 

Is het je ook opgevallen dat er momenteel zoveel eikels zijn? En dan bedoel ik niet de mensen die in de supermarkt vlak naast je komen staan, zonder mondkapje, of degenen die verbanden zien tussen Corona, Bill Gates, 5G, en/of big pharma. Zelfs niet degenen die hun hond laten poepen op de stoep – zonder het op te ruimen - of hun auto in onze mooie bermen parkeren. Nee ik bedoel de eikels die van de eikenbomen zijn afgevallen. Daar zijn er dit jaar opvallend veel van. Ook beukennootjes trouwens.

Eikels vormen het voedsel van allerlei vogels en zoogdieren. Wilde zwijnen zijn er dol op, maar die hebben we hier niet op de Utrechtse Heuvelrug. De bosvarkens bij Zuylestein weten er wél raad mee. Niet alle zoogdieren kunnen ze verteren: met name de onrijpe eikels zijn vanwege de aanwezige tannines (looizuur) giftig voor schapen, geiten, paarden en koeien. Varkens en wilde zwijnen kunnen ze alleen eten als onderdeel van een gevarieerd dieet met regenwormen, pissebedden, slakken en dergelijke.

Voor mensen zijn eikels ook niet goed eetbaar, maar er zijn wel manieren om ze eetbaarder te maken, door ze te koken bijvoorbeeld. In tijden van hongersnood werden gemalen eikels aan brood toegevoegd. En de indianen in Noord-Amerika hadden allerlei ingewikkelde en tijdrovende manieren ontwikkeld om eikels eetbaar te maken.

Nee dan de tamme kastanjes, die zijn heel wat gemakkelijker klaar te maken als het je lukt om het bittere, binnenste velletje eraf te halen (koken, poffen, of gewoon peuteren). Maar die hadden ze in Noord-Amerika niet.

Tot slot nog een ezelsbruggetje. De twee meest voorkomende inheemse soorten eik zijn de zomereik en de wintereik. de zomereik heeft de eikendopjes aan een steeltje zitten, de wintereik niet. Het ezelsbruggetje gaat als volgt: de wintereik voorziet de kaboutertjes in de winter van pijpjes waar ze hun handjes aan kunnen warmen (zonder steeltjes). De zomereik voorziet de kaboutertjes in de zomer, als het warm is, van pijpjes met een steeltje.

Op de foto eikels van de zomereik. Mét steeltjes.


Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

BERMBERICHTEN | 10. Energie uit de berm

BERMBERICHTEN | 18. Weg met de bladblazers

BERMBERICHTEN | 24. Gedachtenexperiment (2)