BERMBERICHTEN | 7. David Attenborough: A Life On Our Planet

 


Gisteren heb ik de documentaire David Attenborough: A Life On Our Planet gezien. Sir David Attenborough (93) laat daarin aan de hand van zijn leven en werk zien hoe geweldig mooi de natuur is - of was; hoe destructief wij als mensen ermee zijn omgegaan; welke rampen ons te wachten staan als we op dezelfde voet door blijven gaan (denk dode koraalriffen, gesmolten ijskappen, en in dorre savanne veranderd tropisch regenwoud); en – om ons niet helemaal depressief en verdrietig achter te laten – hoe we het tij nog kunnen keren.

Volgens Attenborough is dat door alleen nog maar hernieuwbare energie te gebruiken (wind, zon, water, aardwarmte), door geen of veel minder vlees te eten, door op een andere manier ons voedsel te verbouwen (Nederland wordt als voorbeeld genoemd vanwege de hoge opbrengst per hectare), en door rewilding, letterlijk betekent dat her-wilderen. Dat laatste kan door grote gebieden aan de natuur terug te geven en er de natuurlijke processen hun gang te laten gaan.

Wat heeft dit alles met onze bermen te maken? Rewilding is niet echt mogelijk omdat onze bermen te klein en te versnipperd zijn voor veel natuurlijke processen (denk kuddes grote grazers en roofdieren), en natuurlijk omdat bermen verschillende functies hebben. Zo is veiligheid heel belangrijk, vooral bij wegen. Zoals ik al eerder schreef krijg je in Nederland als je niets doet vroeg of laat bos. Bermen moeten dus gemaaid blijven worden, al is het maar één keer per jaar.

Toch bieden ook bermen kansen voor biodiversiteit. Het is al eerder genoemd: door veel minder vaak te maaien en anders te maaien, niet alles tegelijk maar wel met afvoeren van het maaisel, krijg je kleurrijke, soortenrijke bermen met bloemen en insecten en alles wat daar op af komt (vogels, vleermuizen).

Natuurlijk gaan we daar de wereld niet mee redden. Maar alle kleine beetjes helpen. Het is ook een kwestie van kijken wat er wél kan. Iedereen maakt keuzes: in de supermarkt, in het stemhokje, hoe je je geld uitgeeft, hoe je je tuin inricht.

Als we ons groen, zowel openbaar groen (bermen, plantsoentjes) als privé groen (tuinen) zo inrichten en beheren dat de natuur een kans krijgt dan is dat een kleine maar – als we met velen zijn - niet onbelangrijke bijdrage aan de biodiversiteit. Denk ook aan het vervangen van uitheemse bomen en heesters (zoals de laurierkers) waar insecten weinig aan hebben door inheemse soorten. Inspiratie nodig? Zie https://www.nputrechtseheuvelrug.nl/NL/Heuvelrugtuin/Plantenlijst.

Dan kunnen we allemaal een klein beetje David Attenborough zijn op het kleine stukje aarde waar we wél invloed op hebben. We zullen geen giraffen of walvissen tegenkomen maar met wat geluk een mooie bloem of een interessant insect.

(op de foto: een pyamaschildwants op wilde peen, Kwartellaan Leersum)

Comments

Popular posts from this blog

BERMBERICHTEN | 10. Energie uit de berm

BERMBERICHTEN | 18. Weg met de bladblazers

BERMBERICHTEN | 24. Gedachtenexperiment (2)